Samen of alleen?

Het is niet zo dat ik niet geniet van het alleen zijn, integendeel er zijn veel momenten dat ik blij ben dat ik een huis voor mezelf heb en kan doen wat en wanneer ik wil. Ik heb een vol leven, met veel leuke mensen om mij heen en ik leer iedere dag weer nieuwe mensen kennen. Toch was het zaterdag onwennig om alleen op het terras te zitten en de koffie en het broodje te bestellen. Voor mijzelf, alleen ik.

De zelfhulpboeken, dokters en ook mijn omgeving raden me aan om, nu ik single ben, ook dingen alleen te ondernemen. Alleen uit eten, alleen op het terras zitten, alleen op vakantie, alleen nieuwe dingen ondernemen. Dus dat heb ik gedaan. Genietend van de zon zat ik op een terras in mijn mooie Amsterdamse stadsdeel.

Ik bekeek de stad en genoot van het weer maar er kwamen ook veel vragen in mij naar boven. Wat zijn de voordelen van het single zijn? Heb ik nu heel bewust genoten van het moment dat ik alleen mijn broodje opat? Of had ik liever met iemand willen delen dat het broodje smaakte, dat ik tranen in mijn ogen kreeg toen ik het verslag van de MH17 herdenkingsbijeenkomst las en dat de fontein op het plein mijn rug helemaal nat spetterde bij de eerste de beste windvlaag?

Ik hoor soms verhalen van singles die erg blij zijn dat ze alleen zijn. Die genieten van hun bruisende leven en blijkbaar een beeld hebben van een relatie waarbij het stel uiteindelijk na verloop van tijd stilzwijgend tegenover elkaar zit aan de dinertafel, en dat ze elkaar niets meer te vertellen hebben. Ze zijn bang dat ze zichzelf in moeten ruilen voor een suffe muts als ze een relatie aangaan. Dat er dan ineens geen ruimte mee is voor zelfontplooiing, plezier en gekke dingen doen.

Hoe je jezelf ontwikkelt, alleen of in een relatie,  is een keuze die je zelf maakt. Er zijn koppels die elkaar niet zoveel te vertellen hebben, die genieten van de stilte of gewoon aan een half woord genoeg hebben. Ze zijn tevreden met hun leven, de regelmaat van een gezin en een rustige relatie. Maar om mij heen zie ik ook genoeg stellen die juist een bruisend leven hebben, niet uitgepraat raken en zowel samen als alleen veel ondernemen. Als je zo in elkaar zit, zal je niet snel een saaie muts te worden, en dat is wat het leven mooi maakt, je doet wat jij wilt. Ik houd van gekke dingen doen, uitgaan, sporten en veel nieuwe dingen ondernemen. Ik ben allesbehalve bang dat ik een saaie muts word die op de bank zit om samen met mijn geliefde tv te kijken, avond na avond na avond.

Zie de mooie momenten krijg ik te horen, geniet er van. Geloof me, dat doe ik ook echt. Maar ik kom er ook achter dat ik die leuke momenten graag wil delen met iemand. En dan bedoel ik niet met mijn vrienden en vriendinnen, want dat doe ik regelmatig. Maar met iemand met wie ik een intieme band heb, die me begrijpt waarom ik tranen heb bij een bepaald boek of waarom ik zo hard kan lachen om zijn stomme grappen.

Genieten van mijn onafhankelijkheid en toch samen met iemand kunnen zijn. Dat is wat ik graag zou willen. En ja, als ik eerlijk ben liever vandaag dan morgen!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: