Op

Soms is het op. Zit er niets meer in. Hebben jullie er alles aan gedaan om eruit te halen wat erin zit maar is het klaar. Hij wil niet meer, of jij ziet het niet meer zitten. Soms al na drie maanden, soms na drie jaar en in sommige gevallen pas na 30 jaar samenzijn. Hoe dan ook, de breuk is definitief en deze willen of kunnen jullie niet meer terug draaien.

Ik heb het zelf een aantal keren meegemaakt. Een breuk met een geliefde na 3 maanden, na bijna een jaar en zelfs na 14 jaar. Het was nooit leuk, er was altijd verdriet en bij sommige break-ups zelfs veel ruzie, woede en agressie. Uiteindelijk heb ik veel meegemaakt, doorleefd en het gewoon overleefd.

Als het over was en ik alleen achter bleef, me verlaten en eenzaam voelde, dan hoopte ik in het begin soms dat het weer goed zou komen. Ik kon er nachten over dromen, van wakker liggen, fantaseren over hoe we elkaar per ongeluk tegen zouden komen en elkaar dan toch weer in de armen zouden vliegen. Wat natuurlijk niet gebeurde…

Wanneer ik zag of hoorde dat hij met een andere vrouw de hort op was geweest, kon ik écht woest worden. Mijn gedachten maakten overuren; ‘Hij had haar waarschijnlijk al eerder ontmoet, tijdens onze relatie, en was vreemd gegaan, daarom had hij ons geen eerlijke kans gegeven’. In mijn dromen deed ik hem de meest vreselijke dingen aan. Daar is de engste horror/misdaadfilm een eitje bij zeg maar….

Mijn boosheid haalde mijn positieve zelfbeeld naar beneden. Ik wilde wraak want hij moest zich ook vreselijk voelen! Boosheid, verdriet en wanhoop, allerlei emoties kwamen voorbij. Ik voelde dingen die ik niet eerder gevoeld had en was niet meer mijzelf. Er waren zelfs momenten dat ik er geen controle over had, dat ik me als Carrie in de Steven King film voelde; schreeuwend en spugend, wanhopig en zelfdestructief. Maar gelukkig voor iedereen (!) kon ik de demonen de baas, mijn bank moest het af en toe ontgelden, die diende als boksbal, en had ik genoeg vrienden en vriendinnen om me heen die me eruit trokken. En in plaats van vol zelfmedelijden, niets (of juist alleen maar zakken chips) etend op de bank te liggen, à la Bridget Jones alle muziek mee blèrend, flessen wijn weg tikkend en jankend de zielige Netflix series kijkend, zo stond ik, dankzij hen, weer snel op beide benen.

Om mij heen hebben er de laatste tijd een aantal break-ups plaatsgevonden. Na een paar maanden relatie, na een paar jaar, en zelfs na een compleet huwelijk met inmiddels volwassen kinderen. Hoe verdrietig ook, vriendinnen en vrienden nemen afscheid van hun geliefde, zij of hij ziet de toekomst samen niet meer zitten. De liefdesrelatie is in ieder geval voorbij. Ze zijn teleurgesteld, verdrietig en reageren hun boosheid af. Ze moeten hun verhaal kwijt, zullen honderden tranen huilen en daarna hun wonden likken. Om hopelijk in het voorjaar weer vol frisse moed de bloemetjes buiten te gaan zetten.

Wat ik geleerd heb van deze gebeurtenissen en perioden in mijn leven is dat ik positief moet blijven. Het was niet gelukt om er samen wat van te maken, maar dat betekende niet dat ik niets geleerd had en dat er helemaal niemand op mij zat te wachten. Na een paar weken treuren om mijn verlies, liet ik mijn vrienden en vriendinnen weer toe, mochten ze me naar buiten sleuren om die wandeling te maken en ging ik weer lekker naar buiten om te sporten, te kletsen, koffie te drinken of te lunchen. Ik besloot weer dingen te gaan doen, en dat zorgde ervoor dat ik onder de mensen kwam, nieuwe mensen ontmoette en dat mijn verdriet om de breuk langzaam maar zeker sleet.

Als het jou gebeurt, dan denk je bij het lezen van dit stuk misschien: ‘Makkelijk gedacht Rooie, maar bij mij is het even anders, bij mij is het veel moeilijker of….. (vul zelf maar in)….’. En dat kan. Maar realiseer je dat er iedere dag duizenden mensen zijn die liefdesverdriet ervaren, dat zij er uiteindelijk bovenop komen, dat ook zij weer een nieuwe liefde ontmoeten waar ze vaak gelukkiger mee zijn dan ooit, en dat je hier dus niet alleen in bent.

Neem de tijd om je verdriet te verwerken, kijk wat je er van kan leren, zoek eventueel hulp om het te verwerken en sta dan op. Om jezelf weer te laten zien, om plezier te hebben en om nieuwe mensen te leren kennen. Wellicht jouw nieuwe liefde, want die is er zeker, ook al duurt het misschien even…. blijf positief!

HET. KOMT. GOED!

Photo by Xavier Sotomayor on Unsplash

Eén opmerking over 'Op'

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: