Ouder worden

Het alternatief van niet oud worden is jong sterven en dat is niet iets waar de meesten van ons naar uit kijken. Dus gaan we met zijn allen op zoek naar middelen om er in ieder geval nog jong uit te zien, ook al zijn we ouder dan we ons eigenlijk voelen. Want afscheid nemen van onze jeugd en de herinneringen van vroeger willen we liever niet…. tenminste ik niet….

.

De oude foto’s die altijd binnen handbereik lagen, bekeken moesten worden als ik er was, de verhalen die erbij kwamen, ik genoot er volop van. De enige schoonmama die ik écht heb mogen kennen liet mij altijd vol trots de foto’s zien. En waar ik een paar jaar geleden afscheid nam van die momenten, nemen we vandaag afscheid van haar.

.

Ze was een vrijgevige, open-minded vrouw met een duidelijke eigen mening, met haar trots, haar humor en haar eigenwijsheid die me soms verwonderde. Hoe sterk zij in het leven stond, met haar geloof als steun, is voor mij altijd een voorbeeld geweest. En ik heb haar kracht niet gehad op de momenten dat ik het nodig had… of juist wel…

.

We konden lachen om de gekste dingen, zelfs als ik haar voor de achtste keer het adres van mijn ouders moest doorgeven voor de kerstkaart, hét boekje was altijd zoek en dus kocht ze weer een nieuwe, om die weer kwijt te raken. En toen we niet meer actief in elkaars leven waren, wist ze mijn adres gelukkig wel vaak te vinden.

.

De brieven die ik van haar heb mogen ontvangen bewaar ik met liefde en ook de herinneringen. Die van de appeltaart, de soep, het breien, de rommeltjes, de kleine kunstkerstboom die ergens in een hoekje stond, de krulspelden, het geschuifel en haar oneindige liefde voor haar kinderen en kleinkinderen.

.

Je ziet haar terug in deze kinderen en kleinkinderen. Haar humor, kracht en liefde, doorzettingsvermogen en veerkracht als ook haar eigenwijsheid komen terug in hun. Stuk voor stuk prachtige mensen met elk hun eigen verhaal, eigen leven, eigen successen en eigen verdriet. Voor de helft hun vader en voor de helft hun moeder en helemaal zichzelf.

.

We nemen afscheid vandaag. Een leven met pieken en zeker ook vele dalen, oud ben je geworden, en nu mag je gaan. Voor mij weer een periode verder afgesloten. Rust zacht lieve Schoonmama.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: