Ja, ik wil

Vandaag is het precies 45 jaar geleden dat mijn ouders elkaar het ja-woord gaven. 45 jaar getrouwd en 46 jaar samen. Dat is een hele prestatie in mijn ogen, ik zal dat nooit kunnen evenaren. Dan moet ik nu mijn partner vinden, trouwen en vervolgens bijna 100 jaar oud worden om de 45 huwelijksjaren te halen. En heel eerlijk, ik weet ook niet of ik dat zou kunnen. Mijn ouders zijn gelukkig samen, ze hebben het fantastisch gedaan, elkaar door dik en dun gesteund, zijn geïnteresseerd gebleven in elkaar en hebben altijd leuke dingen samen gedaan. Het is een voorbeeld van hoe het wél kan en ik heb bewondering voor ze, maar hoe kun je zo lang geïnteresseerd in en verliefd op dezelfde persoon blijven?

Na bijna veertien jaar heb ik het bijltje erbij neergegooid, ik heb mijn relatie beëindigd en ga weer alleen verder, zonder partner. Mijn ouders steunen me in mijn beslissing, hoe moeilijk zij het er ook mee hebben. En ik? Ik ga verder, met mijn eigen rugzak gevuld met meer dan 14 jaar liefde en ervaringen. Als ik het met mijn coach bespreek weet zij hoeveel tijd en energie ik in mijn relatie heb gestoken en volgens mijn gevoel alles heb gegeven dat ik in mij had. Maar ondanks dat, is er wel het feit dat ik niet meer verder kon, niet zoals mijn ouders heb door geknokt . En dat doet mij nadenken over hoe ik in een relatie ben.

Hoe ver ga je in een relatie, wanneer houd je op met vechten en wanneer ga je door? Als je uit elkaar groeit, zoek je elkaar dan weer op, ook al voel je dat het lastig is om weer contact te krijgen met elkaar? En hoeveel laat je van jezelf zien, hoe ver ga je in het wegcijferen van jezelf? En wat als je niet alles wilt geven maar bedenkt dat je nog iets voor jezelf wilt houden? Ik heb tijdens mijn relatie onbewust besloten dat ik een deel voor mijzelf wilde houden, ik moest die energie in mijzelf steken omdat ik anders niet verder kon leven met mijzelf. Dat zegt niets over mijn liefde voor de man maar meer over mijn liefde voor mijzelf. En ook over de manier waarop ik communiceer, en hoe open ik ben in mijn relaties. 

Een goede vriendin zei mij deze zomer dat ik heel spontaan ben maar absoluut niet open. Ik ben bang dat ze gelijk heeft, ik ben spontaan en deel veel maar het achterste van mijn tong laat ik niet gauw zien. Dat vind ik lastig om te doen, en ik weet dat dat deel van mij een van de oorzaken is geweest van de breuk. Wanneer kan ik mij 100% openstellen in een relatie, en is dat ook wat ik wil? Is dat hoe het moet, werkt dan de relatie wel goed, blijf je dan voor altijd bij elkaar? Wat verwacht ik van mijn partner, wil ik dat hij moeite doet om dat laatste beetje van mij te ontdekken en eruit te halen? Is het aan mij om te laten zien wat ik wil en wie ik ben? Of houd ik me bewust op de vlakte om vooral niet gekwetst te worden, want wat als hij de ware rooie ziet?

De ware rooie, zal zij ooit aan de buitenwereld tonen hoe ze in het leven staat en wat ze wil? Deze blog brengt al veel emoties teweeg, maar hoe open ik ook ben, ik schrijf niet alles op. En dan te bedenken dat ik dat tegen een speciaal persoon zeg, tegen iemand die mij zo kan vernederen en zoveel verdriet kan doen, gewoon omdat ik ontzettend veel van hem houd.

Het ja-woord, ik zal het waarschijnlijk in mijn leven nooit tegen een man ten overstaand van een trouwambtenaar zeggen. En toch hoop ik dat ik, met de ervaringen die ik heb, mij op een bepaald moment weer open kan stellen voor die speciale persoon. Dat ik volmondig ja kan zeggen tegen een man met zijn rugzak en dat ik het lef heb mijn rugzak om te keren en hem te laten zien wat daar allemaal in zit. Zodat hij ook volmondig ja kan zeggen tegen mij. Want dat zal wel de essentie zijn van een goede relatie, volmondig ja kunnen zeggen tegen elkaar, ook tegen dingen waar we bang voor zijn……

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: