Voorbij

De stad ruikt naar dennennaalden. Ik fiets naar mijn werk en de geur van kerstbomen komt me tegemoet. Overal in de straten liggen de bomen te wachten op de vuilniswagen, afgedankt na twee weken mooi te zijn geweest. Sommige hebben nog wat engelenhaar of slingers in de takken hangen. Het is een nieuw jaar, de huizen worden opgeruimd, de kerstboom is vervangen door een grote plant, alle kerstkransjes zijn opgegeten en de ballen, slingers en piek zijn weer in een doos op zolder gezet.

Tijdens de kerstperiode was ik gevloerd, ziek op bed, en zodoende dacht ik wat na, voor zover de watten in mijn hoofd dat toelieten. Er is veel gebeurd in 2015. Ik heb een huis gekocht, ben opgebrand thuis komen te zitten, heb afscheid genomen van mensen en heb een nieuwe liefde toegelaten. Veel mooie ontwikkelingen maar daarnaast ook teleurstelling en verdriet. Waar ik voorheen altijd dacht dat negatieve gebeurtenissen geen nut hadden in mijn leven, het koste me immers zoveel energie, heb ik gemerkt dat ik juist heel veel geleerd heb van deze ervaringen.

De teleurstellingen, de ruzies, de mensen die uiteindelijk toch niet in mijn leven pasten hebben me geleerd dat ik voor mijzelf kan kiezen. Ik mag op mijn strepen staan en duidelijk laten weten dat ik het er niet mee eens ben. En de ander mag datzelfde doen en er voor kiezen mij niet aardig te vinden. Dat is hun goed recht. Ik heb geleerd dat geld lenen aan een geliefde een tricky zaak is, krijg het maar eens terug zonder zakelijk te worden. En waar voor mij vriendschappen belangrijker zijn dan exen, heb ik ook ervaren dat niet iedereen daar hetzelfde over denkt en je dus goede vrienden kwijt kunt raken als de relatie voorbij is.

Ik heb bewust keuzes gemaakt in 2015. Het is voor mij nieuw, want ik wil het liefst alles kunnen doen, alle opties open houden, zodat ik niets van het leven mis. En kiezen voor het een, betekent dat ik het ander niet kan doen. Misschien mis ik nu van alles, evenementen in de stad, uitjes met vrienden, televisieprogramma’s, sportactiviteiten etc. Maar ik heb gekozen voor mijzelf. Ik wil een bepaalde rust in mijzelf vinden en vanuit die rust dingen doen die ik écht leuk vind. En deze focus maakt me gelukkig, ik heb meer energie en ik ben veel meer in het hier en nu!

De kerstboom heeft zijn nut gehad, heeft gezorgd voor extra gezelligheid, en mag nu weg. Het jaar 2015 is voorbij en er is veel gebeurd. Voor mij heeft het jaar met zijn ups en downs zeker een positieve invloed gehad. Ik ben weer een stukje gegroeid, kan nog bewuster voor mijzelf kiezen, en dat is een mooie en nuttige ontwikkeling.

Ik kater nog wat na van de champagne en ontwijk de collega’s die het natst zoenen op de nieuwjaarsreceptie. En morgen begin ik echt met mijn goede voornemens….

Gelukkig nieuwjaar!

Eén opmerking over 'Voorbij'

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: