Tammie

Ze was pas zes jaar toen ik haar leerde kennen. Een mooi klein meisje in een geel jurkje. En verlegen als ze was hing ze om haar vaders nek en bekeek ze me van een afstand. Die grote rooie was ineens in het leven van haar vader gekomen. En dat terwijl het al spannend genoeg was, met de verhuizing naar een kleiner huis en een andere man bij haar moeder.

Negentien jaar geleden hebben we elkaar ontmoet, het was hartje zomer, we gingen naar het strand in Petten, zwemmen en ijsjes eten. Langzaamaan mocht ik contact met haar maken. Haar lange donkerblonde haren waren heilig, alsook de tut die meegesleept werd tussen de beide huizen. De strandbezoeken werden een vast onderdeel van de weekenden samen. Heerlijk buiten spelen en af en toe de grijze haren van paps met een grote zwarte marker weer zwart schilderen. Mijn liefde voor haar vader groeide en zo ook mijn liefde voor haar.

De kleine meid groeide uit tot een eigenwijze jonge puber die anders wilde zijn dan de rest. Geen standaard jurkje voor een schoolfeest, nee we zouden en moesten naar het ‘Weirdo Winkeltje’. Daar hadden ze zwart kanten jurkjes die ze in de etalage had zien hangen. En die wilde ze, want die had niemand anders. Dus na wat passen en meten, met hier en daar wat ‘moederlijk advies’ van mijn kant, zocht ze de mooiste jurk voor zichzelf uit. Intense blijheid in de puurste vorm!

De weekenden en vakanties dat iedereen bij ons was, waren altijd een gezellige bende. Spelletjes doen, monopoly als het aan haar broer lag, of lekker films kijken. Voor iedereen lekker eten koken was soms een opgave maar uiteindelijk heeft zij zelfs de kalkoen voor de kerstdagen gevuld. Ik zie nog haar gezicht toen ze met haar hand die kalkoen in ging, half gruwelend en tegelijk super geïntrigeerd, geweldig! Samen in de keuken staan werd steeds meer ons ding, zoveel mogelijk chocolade, en alles uitproberen, veel snoepen en een paar jaar later vele avonden naar de sportschool om het er weer af te trainen; wat haar gelukt is en mij niet…

Toen ze bij ons kwam wonen, werd het stappen en plezier maken buiten de deur. Zich lekker afzettend tegen ons en tegelijkertijd knus met het hele gezin, inclusief soep en pizzabroodjes, op de bank HNTM kijken. Veel beleven, grote liefdes, teleurstellingen, stomme studies en hard blokken voor een andere wending. Vreselijk liefdesverdriet, uithuilen en weer opstaan. Heerlijk uitgaan met nieuwe vrienden en tegelijk haar hoofd koel houden, ik genoot als zij genoot. Oké, die ene keer dat ze even ‘vergat’ te laten weten dat ze ergens anders sliep, en ik haar in gedachten al in een vreselijke toestand op heide zag liggen, daar heb ik minder van genoten. Maar alle gesprekken die we gevoerd hebben, alle onderhandelingen over het liften naar Parijs, die paar ruzies, de momenten dat we vreselijk gelachen of gejankt hebben, alle taarten die we gebakken hebben, alle Zumba pasjes die ik compleet uit de maat danste; alle momenten met haar, ik koester ze enorm.

Vandaag is ze jarig, is ze 25 jaar oud geworden. De leeftijd die ik had toen ik haar leerde kennen. Ze studeert, heeft een liefde, danst alsof haar leven er vanaf hangt, ziet er fantastisch uit, en doet het geweldig in het leven, haar leven! Ze is niet mijn kind maar wel mijn dochter. En wat ben ik trots op haar. Zelfs als ze andere keuzes maakt dan ik voor ogen heb, zij kiest haar eigen leven en dat doet ze goed.

Bijna drie maanden geleden was ze bruidsmeisje op mijn huwelijk. Ik trouwde niet met haar vader maar ze was een bruidsmeisje voor mij zoals iedere bruid het had gewild; liefdevol, kritisch en zorgzaam. Het was zo bijzonder dat zij dat wilde doen voor mij, haar aanwezigheid maakte deze dag helemaal compleet en nog mooier. Ze deed concessies voor mij, voor onze huwelijksdag, en was het mooiste bruidsmeisje ooit! En waar iedereen een felicitatiekaartje persoonlijk overhandigde, stopte zij haar kaart stiekem in mijn bruidstas met schoenen, ondergoed en naaigaren. Die ik pas twee dagen later opruimde. En zodoende pas twee dagen later haar woorden las, over de liefde tussen mensen, voor kinderen die in je leven komen, of bonusmoeders die het beste met je voor hebben. Ik veeg mijn tranen weg, tranen van geluk, dat ik haar heb mogen ontmoeten en hopelijk nog lang in mijn leven mag hebben.

Lieve schat, van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Je hebt er nu ¼ opzitten en ik wil je zeggen dat ik van je houd. Je doet het super en ik ben trots op je. Blijf je hart volgen, kies altijd voor jezelf en jouw leven en liefde, blijf trouw aan jezelf en mocht je ooit nog wat ‘moederlijk advies’ nodig hebben, mijn hart en al mijn deuren staan wagenwijd open!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: