Jaloezie

Kak! Deze week kwam ik erachter dat ik echt jaloers kan zijn. Mijn buik draaide zich om en ik voelde me binnen een halve seconde gefrustreerd en boos. Ik probeer het altijd hardnekkig weg te duwen, want jaloers zijn mag nou eenmaal niet, maar nu stond het voor me als een grote, dikke, boosaardige geest. Groen, met opgeblazen ogen en hoorntjes op de kop, die plots, hatseflats ineens uit een fles voor me sprong. Geen weg terug, in my face…

We moeten elkaar alle leuke en mooie dingen gunnen, mogen niet jaloers zijn. Maar iedereen is weleens jaloers. Ik zie het ook om mij heen. Mensen die er moeite mee hebben dat iemand anders wel krijgt of heeft wat zij eigenlijk willen hebben of krijgen. De mensen die alles voor elkaar lijken te hebben; huisje, boompje, beestje, familie, liefde, reizen, kinderen, en een leuke baan. Daar kijken we tegenop, of we geven juist op ze af, zetten ons af tegen wat we eigenlijk het liefst zouden willen in ons leven. Collega’s die een kans aangeboden krijgen, deze met beide handen aangrijpen, en anderen die balen en mopperen dat het hen niet is aangeboden, dat het niet eerlijk is. Mannen zuur omkijkend naar die jongere vent in een mooiere of duurdere auto. Of vrouwen, zichzelf vergelijkend met vrouwen die jonger en slanker zijn, kijkend naar dat goddelijke lichaam, met die stralende, pukkelvrije huid. Vrouwen die naast het moederschap ook nog een carrière en een fantastisch liefdes –en seksleven hebben.…. Het  is niet eerlijk en zou verboden moeten worden!

Ik benijd de mensen met een gezin. Mensen met meer dan voldoende geld om iedere maand een week naar een Europese stad te vliegen en daar alle luxe restaurants te bezoeken. Mensen die het op kunnen brengen iedere dag te sporten, hard te lopen en fit te zijn. Mensen die niet zwichten bij een glas wijn of patat mayo, maar die steevast die bleekselderij en smoothie kunnen pakken. En vooral de mensen die schijt hebben aan wat anderen van hun denken…. Wat zou ik dat graag willen….

Ik stelde mezelf de vraag: waarom ben ik jaloers? Gaat het om iets dat een ander heeft en ik niet? Kan ik dat ook bereiken? En als dat antwoord ja is, is dat dan ook iets wat ik daadwerkelijk wil? Of is het dat ik bang ben dat de ander mooier en beter is dan ik, en dat ik niet genoeg ben? Ben ik bang om te falen of juist bang om te slagen?

En dan hoor ik David en Arjan zeggen; Jaloezie is niet slecht, het is een signaal aan jezelf dat je iets heel graag wilt. Dus als je jaloezie voelt, probeer dan te ontdekken waarom het is. Zo kom je erachter waar je van droomt en wat je voor jezelf wenst in jouw leven.

Ik probeer realistisch te kijken naar mijn gevoelens en wat ik zou willen bereiken in mijn leven. Een leuke reis of andere baan moet lukken, maar een maatje 34 terwijl ik altijd maat 42 heb gehad, is misschien niet hetgeen ik zou moeten nastreven. Dat gezin is een droom die misschien niet meer haalbaar is maar ik heb de hoop nog niet opgegeven. En ik werk hard aan voldoende middelen om leuke weekendjes weg te kunnen plannen. Tja, elke dag sporten, hardlopen en fit zijn, bleekselderij eten en smoothies drinken, ik zou het vast kunnen maar of het me gelukkiger zou maken?

Pffffff, soms ben ik het nadenken, zelf reflecteren en analyseren moe, en wil ik me onderdompelen in het monster van jaloezie, boos zijn op de anderen, de rest van de wereld de schuld geven van mijn klotegevoel… Ik schreeuw het uit, en weet tegelijkertijd dat dat me op geen enkele wijze verder brengt…

Al schrijvende, genietend van mijn cappuccino, het geluid van mussen en andere vogels om mij heen, en uitkijkend over het water met de eenden, weet ik dat ik niet wil klagen. Dat ik de enige persoon ben die tevreden kan zijn met mijzelf. Ik maak mijn leven, niemand anders. Dus als ik die auto, dat lijf, dat leven wil, dan zal ik er zelf iets aan moeten doen.

Doen. Nu. Echt. Zelf. Start. GO! En ik duw dat monster weer terug in de fles…..

2 gedachten over “Jaloezie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: