Nog 1 week, drie uur en 26 minuten

En dan is het zover, dan ben ik 40 jaar oud. Dan heb ik de middelbare leeftijd bereikt en ben ik officieel jong volwassene af. De middelbare leeftijd: een leeftijdscategorie tussen die van jonge volwassene en bejaarde (bron Wikipedia). Bejaarde? De eerste tekenen van ouderdom verschijnen, de huid wordt minder elastisch, het haar begint grijs te worden of te verdwijnen, de kracht en het denkvermogen neemt af en het risico op overlijden wordt alleen maar groter…. Ik zucht even diep, terwijl ik een cappuccino drink en een overheerlijke brownie eet. Of moet ik dit vanaf nu ook laten staan? Cafeïne, suiker, alcohol, het heeft allemaal invloed op het lichaam. Wat kan ik doen om mij gezond fit en vooral weer jong (en niet bejaard) te voelen?! 

Men zegt altijd dat je zo oud bent als je je voelt. Mmmm, dan voel ik me soms 15 en soms 85, mag dat ook? Als ik met een leuke man flirt, voel ik me soms een vijftienjarige en als mijn knie weigert en mijn hele lijf zeer doet terwijl ik een klein ommetje maak ben ik die bejaarde vijfentachtigjarige.

Men zegt ook dat 40 het nieuwe 30 is. En dat ik me geen zorgen moet maken, dat ik er erg goed uitzie en nog een heel leven voor me  heb. Zo voelt het ook hoor maar ik kan er niet omheen dat ik niet meer de jongste ben. Ik word inmiddels met u aangesproken door de meiden achter de kassa, de jongens op de tennisvereniging en de mensen die (echt véél) ouder zijn dan ik noemen me mevrouw. En als ik na een avondje stappen de volgende ochtend in de spiegel kijk en de kreukels niet meer kan wegstrijken, kan ik niet anders dan toegeven dat ik niet meer de jongste ben en dat het bijkomen van een avondje feesten langer duurt dan 10 of 15 jaar geleden. Het lijf heeft andere prioriteiten en meer tijd nodig om te herstellen.

Terwijl ik enigszins beduusd op Facebook de verhalen van mijn vrienden lees zie ik een link naar een documentaire:  Fabulous Fashionistas. Het betreft een zestal vrouwen uit Engeland die gemiddeld 80 jaar oud zijn en vol in het leven staan. Zij laten zien dat je mooi oud kunt worden en dat je je helemaal niet oud hoeft te voelen. Dat je met regelmatig bewegen en een positieve houding heerlijk oud kunt worden. Ik ben onder de indruk, wow, wat een sterke vrouwen! Zij omarmen hun leeftijd zonder zich bejaard te voelen, halen het onderste uit de kan, blijven zichzelf en luisteren naar hun gevoel. Ze nemen geen genoegen met gemiddeld, hebben hun eigen portie ellende maar kiezen voor het leven en maken er wat moois van! Het kan dus wel, ik hoef me geen zorgen te maken, sommige dames zijn met 76 gewoon nog fotomodel. De dames in deze documentaire zijn mijn nieuwe helden!

Ik ga met een goed gevoel de laatste week in. De laatste week als dertiger, de laatste week als jong-volwassene, als jonge godin, ik ga er goed van genieten. Want genieten van het leven is een voorwaarde voor mooi oud worden, zonder teveel stress. En OK, beweging en gezonde voeding is ook essentieel maar vooral ontspannen je leven leiden, luisteren naar je gevoel en vertrouwen op je instinct blijkt een goede remedie tegen de rimpels, de stramme ledematen en het lelijk oud worden. Daar kan geen potje Olaz tegenop.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: