Geen zin in Kerst

Overal om mij heen zijn de mensen met Kerst bezig. Nog tien dagen en dan is het zover, dan gaan we massaal aan de kalkoen, de gourmet, de tiramisu, de kerstpudding en de borrel.  Mensen maken hun huis gezellig met een kerstboom, kerststerren, slingers en lichtjes. De winkelstraten zijn mooi verlicht in de hoop meer klanten te trekken en het jaar met een goede decembermaand af te sluiten (waarschijnlijk geven we ook dit jaar weer een recordbedrag uit, ondanks de crisis die maar aan blijft houden). De afspraken zijn gemaakt, kerstavond naar de kerstmis,  eerste kerstdag naar jouw familie, tweede kerstdag naar mijn familie en ja bij sommigen families is er zelfs een derde kerstdag met de left overs…

Terwijl ik thuis mijn moeder verzeker dat ik haar kerstboom mooi en de lichtjes buiten erg gezellig vind, moet ik haar ook bekennen dat ik dit jaar ECHT geen zin in kerst heb. Ik bespeur een lichte teleurstelling en ik voel me schuldig. Zij probeert het gezellig te maken en ik voel me eigenlijk alleen maar ongemakkelijk, vind de kerstgedachte nu nog stommer dan ik het al vond en wil allesbehalve gemaakt gezellig en gelukkig om de kerstboom zitten en me volvreten onder het mom van de vrede op aarde. Het feit dat ik ‘mijn eigen kerstding’ van de afgelopen 14 jaren niet meer heb, mijn kinderen en de mensen waarvan ik houd moet missen en toch in bepaalde mate verplicht een toneelstukje op moet voeren omdat het voor iedereen zo moeilijk is deze kerst, maakt me moe.

Het maakt me moe, ik voel me schuldig dat ik debet ben aan een kerst die dit jaar een pijnlijke is. Een pijnlijke kerst voor mijn familie en schoonfamilie, omdat we elkaar moeten missen, omdat we realiseren dat sommige dingen kunnen eindigen terwijl we dat niet willen. Het besef dat we niet meer samen kunnen (of willen) zijn, dat ik een keuze heb gemaakt die ik niet terug wil draaien, dat deze keuze ertoe heeft geleid dat ik mensen heb gekwetst, en dat mensen de komende feestdagen geconfronteerd worden met een verdriet omdat ik iets stuk gemaakt heb. Dat besef is voor mij hartverscheurend en soms breekt het me van binnen.

Ik zal de komende feestdagen overleven hoor, zet mijn verstand op nul en doe wat er van me verwacht wordt. Om daarna zo snel mogelijk mijn eigen plek op te zoeken. Ik kijk uit naar 4 januari, de dag dat ik in Amsterdam een (tijdelijke) eigen plek heb. Dan heb ik de feestdagen gehad, kan ik voorlopig teren op de overdadige kerstmaaltijd, de oliebollen en champagne. Hoef ik geen toneelstukje meer op te voeren, kan ik de anonimiteit van de grote stad ervaren, een deel van mijn vrienden om mij heen hebben en nieuwe mensen leren kennen…

Met dat in mijn achterhoofd realiseer ik me dat ik geluk heb in Nederland geboren te zijn, dat ik ouders en vrienden heb die mij opvangen wanneer ik dat nodig heb, dat ik kan eten wat ik wil, dat ik een leuk cadeau voor mijn geliefden kan kopen en dat ik het soms lastig heb maar er voor kan kiezen om de zonnige kant te zien en er juist van te leren. Tijdens kerst worden we dankbaar, worden we ons bewust van de zegeningen in ons leven. De mooie momenten waar we dankbaar voor zijn, en de minder mooie momenten die ons wijze lessen hebben gegeven. Dit jaar zal ik terugdenken aan de mooie en minder mooie momenten van mijn leven zoals die was. Ik koester ze, heb geen moment spijt, omarm ze met heel mijn ziel en zaligheid. Ik slik mijn verdriet weg en focus me op wat nog komen gaat, een nieuw begin, mijn nieuwe start, die zich aangekondigd heeft en waar ik met veel spanning naar uitkijk. Kop op meid, zo erg is het toch niet?!

Jippieeee!!! Nog tien dagen, dan is het kerst…..

YESSSS, nog twaalf dagen, dan hebben we het weer gehad, God zij dank…

2 gedachten over “Geen zin in Kerst

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: