X-MAS

De kerstboom is opgetuigd, de lootjes zijn getrokken en het kerstmenu is bekend. Ik ben er klaar voor, dacht ik gisteren…

Vandaag voel ik me een beetje misselijk. Terwijl mijn collega’s een kerstboom op het werk optuigen en creatief de slee, inclusief Kerstman, van chocoladerepen maken en uitdelen aan hun collega’s, krijg ik lichtelijk buikpijn. Buikpijn als ik denk aan de hectiek en de organisatie van het kerstmaal, het mooi opgeprikt moeten zitten in mijn glitterjurk – waar ik meestal aan het begin van het feest de cranberrycompote op laat kletteren – en de ‘verplichte, ongedwongen gezelligheid’ die er moet zijn.

Mensen om mij heen zijn al tijden opgewonden over wat gaat komen, en zijn druk aan het bedenken hoe ze de boom dit jaar zullen versieren. Duiken de zolder op om alle dozen met spullen weer eens te bekijken en kunnen dan niet kiezen of de boom dit jaar rood, blauw, wit, roze, goud, zwart of paars zal zijn. En dan heb ik het nog niet over de bloemen, engelenhaar, vogeltjes, veren of kerstengelen die er ook nog in moeten. En geloof me, dat staat allemaal op die zolder…

Mijn vriend wil het liefst al vóór december een mooie boom uitzoeken en alles versieren. Onze woonboot is dan ook al een tijdje de stralende ster op het water, met een paar honderd lichtjes. Het staat heel sfeervol, dat zeker. En het is fijn dat het verlicht is, zodat ik zonder struikelen naar binnen kan en niet als blinde mol het water in plons. Maar de kerstdagen zijn voor mij, als ik diep in mijn hart kijk, slechts het verplicht liefdevol en gezellig moeten zijn. Dus eerlijk gezegd breng ik juist die dagen het liefst door in mijn joggingbroek, met Netflix, een bak chips en wat te drinken naast me.

Als ik naar mijzelf luister en me afvraag waarom ik kerst eigenlijk liever oversla, realiseer ik me juist dán dubbel zo hard, dat ik mensen mis, dat ik hen er ook nog zo graag bij had gehad. Sommigen zijn overleden, anderen niet meer in mijn leven om andere redenen. Net als ik vieren de meeste mensen de feestdagen met familie, maar eigenlijk wil ik die mensen allemaal, écht allemaal om mij heen hebben. En eigenlijk veel vaker gedurende het jaar.

Op de achtergrond klinkt muziek van Bing Crosby en Mariah Carey en ik denk aan jou, mijn lief, maar ook aan mijn vrienden, mijn familie, mijn bonuskinderen en andere mensen die me lief zijn. Ik wens iedereen natuurlijk een paar mooie kerstdagen, hopelijk in goede gezondheid en met veel plezier.

En in plaats van verdrietig te zijn en alleen maar te kijken naar het gemis van iedereen, ga ik me op mijn rijkdom richten, op de hoeveelheid mensen die ik in mijn leven heb en die ik niet wil missen. Yessss, heb ik meteen een goed voornemen voor het nieuwe jaar: mijn agenda wat voller plannen met mooie mensen. Het wordt hoog tijd om die mensen, die ik met kerst zo mis, wat vaker op te zoeken, lol te maken en te zeggen dat ze veel voor me betekenen!

Onze kerstboom is mooi geworden, de mooiste van heel de wereld. En terwijl een vriendin als een kind zo blij de dagen aftelt tot eerste kerstdag, buig ik me over het boodschappenlijstje, de verschillende recepten en de cadeautjes die nog gekocht moeten worden. Naast de kerstdrukte gaan we ook nog wat schilderen en vloeren leggen, anders is het zo rustig die periode… Ik kijk dus uit naar 27 december, als we de kerstdagen goed afsluiten met de ‘Bitch Better Have My Money MEGA Bingo!’ in Amsterdam.

Voor nu zoek ik een leuke kersttrui à la Bridget, hoef ik straks de cranberrycompote niet uit al die pailletten te fröbelen, en plof ik daarna makkelijker op de bank, met de laatste aflevering van die leuke serie, de bak chips en die fles wijn…

Fijne feestdagen allemaal!

2 gedachten over “X-MAS

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: