Controle

Mijn lief heeft vorige week een motor gekocht. Een echte, zo´n dikke motor met een plokkeplok uitlaat en bijbehorend geluid, een pussy magnet volgens sommigen, met veel bling bling en mooie details. Als een kind zo blij, stralend van oor tot oor rijdt hij nu door het land, naar zijn opdrachtgevers. En in de weekenden gaan we samen, mag ik achterop, en toeren we door de prachtige natuur en kleine dorpen.

Mijn omgeving vindt het óf stoer óf doodeng. Want ja, achter op een motor zitten is voor sommigen een levensbedreigende uitdaging. Je kunt je nergens écht goed aan vasthouden, je ziet niet helemaal hoe hard iemand rijdt en welke tegenliggers er op je af komen, en in de bocht moet je je overgeven aan de zwaartekracht en hang je maar wat mee. En dus moet ik me als control freak inhouden en volledig vertrouwen op mijn lief en zijn rijstijl en- ervaring.

Vertrouwen op de ander, op zijn kennis en kunde, zijn ervaring en inzicht kost mij af en toe moeite. Ik wil graag de dingen zelf regelen zodat ik weet wat er op me af kan komen en hoe ik daar op wil reageren. Dat gaat in mijn leven tot op zekere hoogte goed. Ik kan mijn werk enigszins plannen en mijn sociale agenda kan ik ook nog beheersen. Maar er zijn van die dingen die je niet voorziet, die gewoon anders lopen dan je voor ogen had…. En de uitkomst kan leuk zijn, of minder leuk…

Ik plan een hele zaterdag in voor mijzelf. Lief is de deur uit, dus kan er gescrubd, gewassen, geschoren, gekruld en geplukt worden. Alles is gedaan en terwijl ik halverwege mijn bos haar ben, de krullen zitten er links mooi in, kapt mijn krultang er ineens mee… Ik kijk in de spiegel. Sh*t, dit ziet er echt niet uit. En ondanks verwoede pogingen het ding weer aan de praat te krijgen, geeft ´ie geen sjoege. Ik besef dat het krulijzer waarschijnlijk te heet is geworden en automatisch uit is gegaan.  En ineens zie ik die YouTube filmpjes voor me waar een vrouw iets te lang de krultang in een lok haar heeft gewikkeld en ze haar mooie haren ineens, gekruld dat dan weer wel, op de grond ziet liggen, de rook nog van haar hoofd afkomend… Ben ik toch blij dat mijn krultang de controle heeft genomen…..

We staan er vaak niet bij stil dat we niet altijd controle over ons leven hebben en dat er zomaar  dingen kunnen gebeuren die ons leven overhoop gooien. En ik heb het dan niet over de krultang die er mee ophoudt, ik heb het uiteindelijk gewoon af kunnen maken. Nee, het zijn de dingen die onverwacht je leven binnen sluipen, gebeurtenissen waar je even géén rekening mee had gehouden. Gebeurtenissen die je schijnbaar zorgeloze en snelle leven even op pauze zetten…

De vriend die ineens kanker blijkt te hebben, m´n lieve moeder die nu toch écht ouder wordt en na maanden onderzoek te horen krijgt dat ze een herseninfarct heeft gehad, de kennis wiens lichaam na jaren hard werken ophoudt met sterk zijn, de vrienden die zo gewenst kinderen willen en bij wie het maar niet wil lukken, de dochter die zo graag contact met haar ouders wil en keer op keer afgewezen wordt, en de single vriendin die echt dacht een leuke man ontmoet te hebben maar ineens abrupt aan de kant gezet wordt. Allemaal zaken die op ons pad komen waar we helaas geen controle over hebben, hoe graag we dat ook zouden willen….

En zo maakt het leven ons duidelijk dat die krultang, het dopje van de tandpasta, de volle wasmand, de arrogante medeweggebruiker, de chagrijnige collega en het missen van de pompoen in de supermarkt, en ik dus geen pompoenrisotto kan maken, er eigenlijk niet toe doen. Dat we over die kleine dingen wel controle hebben, maar er juist geen ophef over moeten maken. Want het kan morgen zo zijn dat er écht iets gebeurt, waar je geen controle over hebt maar wat wel je hele leven op z´n kop zet.

Dus houd ik mijn lief maar wat steviger vast als we samen met 100 kilometer per uur over de N201 rijden. En laat ik de tranen maar de vrije loop, omdat ik me ineens realiseer dat het leven zo mooi, zo kwetsbaar maar oh zo geweldig is. Dat ik zojuist weer lieve vrienden heb mogen omarmen, dat mijn lief mijn alles is en ik een heerlijk geluksmoment ervaar. Ik laat de controle maar los…. Voor dit moment dan…..:)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: