Waardevolle kern

We kijken elkaar aan en hebben het meteen in de gaten; we zitten niet op dezelfde golflengte. Mijn vriendin heeft een ander beeld van de situatie dan ik, en we praten langs elkaar heen of proberen elkaar te overtuigen van ons eigen idee erover. Ik zucht eens diep, hoe dring ik toch tot haar door? En dan besef ik dat we gewoon andere opvattingen hebben, onze kernwaarden komen niet overeen en dus zullen we het hier nooit eens over worden.

Kernwaarden, je hebt er misschien nog nooit over nagedacht, maar wat is voor jou nou écht belangrijk in het leven? In de vriendschap die ik hierboven beschrijf loop ik er tegenaan dat mijn vriendin het allemaal wel prima vindt, dat zij zich helemaal niet wil ontwikkelen, niet op persoonlijk vlak en ook niet op zakelijk vlak, die uitdaging heeft ze niet nodig en geeft haar juist meer onrust. Zij is tevreden met hoe haar leven is, zij vindt de rust in haar leven belangrijk. Waarom? De rust geeft haar voldoening, geeft haar een tevreden en gelukkig gevoel. Zonder deze rust, krijgt ze stress, een gevoel van onbehagen en ontevredenheid, en voelt ze zich opgejaagd, alsof ze niet goed genoeg is. Dus Rust is voor haar een belangrijke kernwaarde.

Voor mij is Persoonlijke Ontwikkeling juist belangrijk. Ik probeer mezelf uit te dagen en dan vooral om mezelf te blijven ontwikkelen. Ik ben uit nieuwsgierigheid altijd op zoek naar meer informatie, persoonlijke ontwikkeling om zo de wereld om mij heen beter te begrijpenm, daar krijg ik energie van. Dus ik kan me niet voorstellen dat mijn vriendin zichzelf niet wil blijven ontwikkelen. Je wilt je toch bezig blijven met vernieuwen? Je wilt toch meer leren, over jezelf, de wereld buiten jezelf en dus ook over anderen? Nou nee, niet iedereen wil dat. En gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde en lopen onze waarden uiteen.

Daarentegen hebben we wel alle twee Vriendschap als kernwaarde en dus vinden we elkaar hierin, kunnen we op elkaar bouwen, hebben we dezelfde humor en hebben we veel plezier samen.

De afgelopen jaren heb ik veel nieuwe mensen leren kennen. Heel veel leuke mensen, met soms dezelfde kernwaarden en soms juist tegengestelde kernwaarden, maar dat is dan weer interessant en aanvullend. Ook ben ik erachter gekomen dat ik met bepaalde mensen, die ik al jaren ken, toch niet zoveel gemeen heb. En ik zie dat zij klaarblijkelijk hele andere kernwaarden hebben. Kernwaarden waar ik niets mee kan, en zij des te meer. En zodoende heb ik wat afstand en in sommige gevallen zelfs afscheid genomen van deze mensen. Ik mis hun niet, en zij mij, zeer waarschijnlijk, ook niet.

Wat is jouw kernwaarde? Als je er goed over nadenkt, wat vind jij belangrijk in jouw leven en waarom is dat dan zo belangrijk? En als je een kernwaarde hebt, hoe zien anderen dat terug in jouw leven? Als Avontuur bijvoorbeeld een kernwaarde van jou is, zeg je dan volmondig JA tegen onbekende maar avontuurlijke situaties die op je pad komen? Of switch je geregeld van baan omdat je weer een nieuw avontuur qua werk aan wilt gaan? Of reis je de wereld rond op zoek naar nieuwe culturen om zo jouw kernwaarde Avontuur te blijven prikkelen?

Heb je mensen om je heen die jouw kernwaarden zien, misschien wel dezelfde waarden hebben? Of zijn het juist mensen met aanvullende kernwaarden? Dat je elkaar zo kunt stimuleren en enthousiasmeren voor nieuwe dingen, acties of ontmoetingen. Door je er bewust van te worden, er eens over na te denken wat voor jou nou écht belangrijk is, en er uiteindelijk naar te leven, er actief mee bezig te zijn, zal je steeds vaker de juiste keuzes maken. Dan komt die baan die je zo graag wilde op je pad, tref je de man of vrouw waar je oud mee wil worden en leef je steeds meer jouw leven. En daar worden we uiteindelijk allemaal gelukkiger van!

Reden des te meer om mijn eigen kernwaarden weer eens goed onder de loep te nemen. Klopt het nog en is het echt een kernwaarde, of juist stiekem een verlangen?

Wil je eens samen onderzoeken welke kernwaarden bij jou horen? Laat een reactie achter, of stuur me een berichtje.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: